Güniz Sokak No:22/3 06700 Kavaklıdere, Ankara, TÜRKİYE
Sipariş Hattı +90 (312) 467-1780

Yulaf diyette tahıl grubunda yer alan nişastalı ve lifli bir besindir. B1, B2, B6, E vitaminleri, folik asit, demir, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve lif içerir. Özellikle potasyum, magnezyum ve fosfordan zengindir.

Buğday ve arpaya göre daha yeni bir kültür bitkisi olmasına rağmen son yıllarda insanların beslenmesinde aranan ürünlerden olmayı başarmıştır. Kuzey ülkelerinin beslenmesinde  yulaf küçümsenemeyecek bir yere gelmiştir.

Yulaf özellikle zayıflama diyetlerinin gözde besinlerindendir. Bunun sebebi vücudun ihtiyacı olan ana enerji kaynağı karbonhidrat grubunda yer almasıyla birlikte yüksek lif içeriğine sahip olmasıdır. Bünyesinde çözünür ve çözünmez lifbarındırır. Çözünür lif içeriğinin daha fazla olması sebebiyle kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağlayarak uzun süreli tokluk hissi oluşturur ve sağlık üzerine olumlu etkilerde bulunur.

Yulaf ezmesinde yüksek oranda bulunan çözünür liflerden olan β-glukan  kolesterol  seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Yapılan bir çalışmada düzenli olarak yulaf ezmesi tüketen kişilerde 3.haftada  kan şekerinde ve kolesterol değerlerinde azalma görülmüştür. Yani sadece zayıflama amacıyla tok kalmak için değil;  kalp-damar hastalıkları, yüksek kolesterol, hipertansiyon ve diyabet yani şeker hastalığı olan bireyler veya risk taşıyanlar bu hastalıklardan korunmak için tüketebilir.

Yulaf ezmesi aynı zamanda sindirim sistemi içinde oldukça faydalıdır. İçerdiği bol miktardaki lif bağırsak ve mide sağlığının korunmasına yardımcı olur. Başta bağırsak kanseri olmak üzere sindirim sistemini hedef alan kanser türlerine yakalanma riskini azalttığına inanılmaktadır. Ayrıca kabızlık sıkıntısı yaşayanlar içinde sorunu ortadan kaldırmak için güzel bir besin tercihidir.

Yulaf ezmesi düzenli olarak tüketilmesi durumunda sinir sistemine de etki ederek stres ve depresyonu azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda cilt ve saç sağlında da önemli rol oynar.

O zaman daha iyi hissetmek, canlı bir cilde ve saçlara sahip olmak, uzun süreli tokluk hissetmek ve bağırsak sağlığını korumak istiyorsak mutfakta yulaf ezmesine güzel bir yer açalım ve düzenli olarak tüketmeye başlayalım.

Neden tüketmemiz gerektiği konusunda kafamızda soru işareti kalmadıysa nasıl tüketebiliriz gibi sorular dolanmaya başlamıştır. Hemen onları da cevaplayalım.

Nasıl Tüketebiliriz?

Yulaf ezmesini çeşitli yiyeceklerle pişirerek tüketebileceğiniz gibi pişirmeden de rahatlıkla tüketebilirsiniz. Sütün, yoğurdun içerisine ilave ederek veya süt ile pişirerek tüketilebilir.  Aynı zamanda mutfak robotunda un haline getirerek buğday unu gibi tüketebilirsiniz.

Yulaf Ezmeli Doyurucu Tarif

1 Su Bardağı Süt veya Yoğurt

2 Yemek Kaşığı Yulaf Ezmesi

Meyve (damak tadınıza uygun )

5-6 Adet Fındık veya Badem

1 Çay Kaşığı Tarçın

Sütün içersine yulaf ezmesini ilave edip meyve, kuruyemiş, tarçın ile dilediğiniz gibi süsleyerek tüketebilirsiniz.

Diyetisyen Berna ERYILMAZ