Yulaf diyette tahıl grubunda yer alan nişastalı ve lifli bir besindir. B1, B2, B6, E vitaminleri, folik asit, demir, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve lif içerir. Özellikle potasyum, magnezyum ve fosfordan zengindir.
Buğday ve arpaya göre daha yeni bir kültür bitkisi olmasına rağmen son yıllarda insanların beslenmesinde aranan ürünlerden olmayı başarmıştır. Kuzey ülkelerinin beslenmesinde yulaf küçümsenemeyecek bir yere gelmiştir.
Yulaf özellikle zayıflama diyetlerinin gözde besinlerindendir. Bunun sebebi vücudun ihtiyacı olan ana enerji kaynağı karbonhidrat grubunda yer almasıyla birlikte yüksek lif içeriğine sahip olmasıdır. Bünyesinde çözünür ve çözünmez lifbarındırır. Çözünür lif içeriğinin daha fazla olması sebebiyle kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağlayarak uzun süreli tokluk hissi oluşturur ve sağlık üzerine olumlu etkilerde bulunur.