Ürün Açıklaması
Toroslar’ın eşsiz doğasında ve el değmemiş toprağında yetişen yerel adı ile ÇÖĞRE, bir diğer adı ile ÇİTLENBİK, bir diğer adi ile de MENENGİÇ’i doğadan sizler için topladık. ÇÖĞRE, ağız tatlandırmak için çerez ya da öğütülerek aroması ve en önemlisi sağlık için tüketilir. Bir de hepimizin bildiği meşhur MENENGİÇ kahvesi yapılır.
MENENGİÇ tanelerinin çerez olarak yada yemeklerde tat, çeşni verici olarak kullanımının yanı sıra belki de en meşhur özelliği, bu meyve ile yapılan ve faydaları saymakla bitmeyen kahvesidir. Kahve, tam olarak bu tanelerin öğütülmesi ile yapıldığı gibi, günümüzde yaygın olarak geleneksel Türk kahvesinin içine bir miktar karıştırılarak güzel bir aroma katma şeklinde de kullanılır.
Çöğre (Menengiç) kahvesi yapımı hakkında:
Çöğreyi blenderda yada öğütücüde öğütüp 4/1 oranında türk kahvesine karıştırıp, pişirin. Almak istediğiniz aromaya göre bu oranı arttırıp, azaltabilirsiniz.
Afiyet Olsun!
Yöremizde çöğre ağırlıklı olarak sağlık icin tüketilir. Bu kullanımlar başlıca iki şekildedir :
- Kışın Soğuk Algınlığından Korunmak için: Kuru incirler küçük küçük dogranır. Diğer tarafta istenen miktarda çöğre havanda dövülür ve bu ikisi daha sonra tekrar birlikte dövülerek hemhal edilir. Bu karışım kahvaltılarda tüketilen gıdalardan birisidir ve kışın soğuk algınlığına karşı vucudun direncini arttırdığına inanılır.
- Astım ve Bronşit için: Çöğre havanda toz halinde dövülür. Bir çay bardağı süte bir tatlı kaşığı çöğre karıştırılıp 3 dk pişirilip günde istenen saatte 3 defa içilir.
Bunların dışında öksürük ve nezle hallerinde çöğreyi ağza atıp ciğneyerek tüketmek de yaygın bir yöntemdir.
Çöğre (Menengiç) kahvesi yapımı hakkında:
Çöğreyi blenderda yada öğütücüde öğütüp 4/1 oranında türk kahvesine karıştırıp, pişirin. Almak istediğiniz aromaya göre bu oranı arttırıp, azaltabilirsiniz.
Afiyet Olsun!