Güniz Sokak No:22/3 06700 Kavaklıdere, Ankara, TÜRKİYE
Sipariş Hattı +90 (312) 467-1780

Öksürük solunum yolu hastalıklarında sıkça rastlanan belirtilerden biridir.

Solunum yollarına giren yabancı maddeleri ya da içeride oluşan bronş salgısı, kan, balgam gibi patolojik maddeleri dışarıya atmak için bir refleks biçiminde ortaya çıkar. Şiddetli bir soluk vermeyle birlikte gırtlağın kapanmasını sağlayan ses tellerinin kasılmasıyla oluşur. Göğüs kaslarının bu sıradaki ani kasılmasına karın kasları da eşlik eder. Soluk borusunun içindeki basıncın yükselmesi gırtlağı açılmaya zorlar ve zorlanan gırtlaktaki ses tellerinin titreşimi tipik öksürük sesinin çıkmasına yol açar. Öksürük solunum yollarının herhangi bir bölümünün uyarılmasıyla gelişen bir refleks değildir.
Örneğin, akciğer hava keseciklerinin duvarı uyarıldığında insan öksürmez. Öksürük öncelikle gırtlak, soluk borusu ve bronşların bir bölümünden kaynaklanır.

Zatürree gibi bir akciğer hastalığında balgam bronşlara ulaşmadıkça öksürük görülmez. Akciğer zarı hastalıklarında, örneğin plöre-zideyse inatçı bir öksürük vardır. Öksürük, solunum yollarında gerçek bir hastalık olmadan da histeri ve ruhsal gerginliğe bağlı olarak baş gösterebilir.

Kuru öksürük:

Öksürük sesi yalnızca ses tellerinin titreşimiyle oluşur. Hasta balgam çıkarmaz. Bu tip öksürük genellikle şu durumlarda görülür:

a) Balgam oluşturmayan -gırtlak, soluk borusu ve bronş iltihaplarında;

b) Plörezi gibi akciğer zan hastalıklarında.
Veremin başlangıç döneminde görülen kesik öksürük de bir tür kuru öksürüktür.

Balgamlı öksürük:

Ses tellerinin gerilmesiyle ortaya çıkan sese balgam parçacıklarının solunum yolları boyunca hareketiyle oluşan sesler de eklenir. Değişik miktarlarda da olsa balgam her zaman vardır, ama hastanın küçük çocuk, yaşlı vb. olması gibi durumlarda öksürükle dışarı çıkarılamaz, yutularak mideye gider. Öksürüğün kuru ve balgamlı olmak üzere başlıca iki tipi vardır. Ama öksürük bunlardan farklı olarakta ortaya çıkabilir.

Nöbet halinde öksürük:

Derin ve gürültülü bir soluk almayla kesilen, arka arkaya şiddetli öksürüklerden oîuşur. Tipik olarak boğmacada görülür, ama bronş mukozasının zedelendiği durumlarda ya da solunum yollarına yabancı cisimler kaçtığında da ortaya çıkabilir.

Öksürüğün Bitkisel Tedavisi

* Balgamlı öksürüğü gidermek için, meyan kökü ile yaş, ya da kuru incir kaynatıp suyu içilir. Ayrıca umacık otunun çay şeklinde içilmesi de öksürüğe iyi gelmektedir.

* Öksürük ve balgamı gidermek için, gelincik çiçeği (pampal) kurutulup çay şeklinde içilir.

* Zencefil kökünü balla karıştırıp yemek, öksürüğü tedavi eder.

* Meyan kökü, grip, nezle, anjin, nefes darlığı, öksürük ve balgam söktürür; incir, bronşit, öksürük ve boğaz ağrılarında faydalıdır ve bronşları yumuşatır; gelincik, nefes darlığı, astım, bronşit ve göğüs nezlesinde rahatlık sağlar; zencefil ise soğuk algınlığında çabuk iyileşmeyi sağlar.

* Bir çay fincanı soğuk suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı oranında ebegümeci katılıp demlenmesi için on iki saat bekletildikten sonra, süzülerek ılıtılmak için içi kaynar su dolu olan bir başka kabın içine ihyana kadar bırakılıp ardından, günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.

* Havanda dövülmek suretiyle toz haline getirilmiş olan bir çay kaşığı çitlembik tohumu bir çay fincanı kaynar suyun içine katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere içilir.

* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış incir yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.

* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış mayasıl otu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.

* Bir litre suyun içine bir avuç küçük parçalara bölünmüş kereviz katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanına bir tatlı kaşığı süzme bal ilavesiyle içilir.

* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı öksürük otu çiçeği katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülüp günde iki kez, sabah ve akşam olmak uzerer birer çay fincanı içilir.

* Aynı oranda ince kıyılmış veya havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan, havlıcan, ebegümeci, zencefil, tıbbi hatmi, ayva yaprağı, ayva çekirdeği ve ıhlamur iyice karıştırılıp harman edildikten sonra; bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere birer çay bardağı içilir.

* Aynı oranda ince kıyılmış veya havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan, öksürük otu (yapraklan ve çiçekleri), sı­ğırkuyruğu çiçeği, ciğer otu ve sinirli ot yaprağı iyice karıştırılıp harnıan edildikten sonra; bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.

* Aynı oranda ince kıyılmış veya havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan, nane, kekik, papatya çiçeği, tıbbi hatmi ve ıhlamur iyice karıştırılıp harman edildikten sonra; bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere birer çay bardağı içilir.

* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı dar yapraklı sinirli ot katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülüp günde iki kez, sabah ve akşam olmak uzerer birer çay fincanı içilir.

* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış kılıç otu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.

* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış ayrık otu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.

* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış sarmaşık katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanına birer tatlı kaşığı süzme bal ilavesiyle içilir.

* Bir litre suyun içine bir avuç taze ve ince ktyılmış sarımsak otu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde içinde bir su bardağı aralıklarla yudumlanarak içilir.

Öksürüğe antibiyotik yerine; soğan ve bal

Soğan suyu ve bal karışımının boğaz enfeksiyonuna etkisini inceleyen Konya Özel Güventaş Lisesi öğrencileri İrem Hira Yuca ve Fatma Nurbanu Turan, bu konuyu mercek altına aldı. Yuca ve Turan’ın, proje danışmanı öğretmenleri Serap Tolu ile birlikte yürüttükleri çalışma 4 ay sürdü. Öğrencilerden Fatma Nurbanu, halk arasında çok bilinen soğan suyu ve bal karışımının boğaz enfeksiyonuna etkisini bilimsel olarak araştırdıklarını söyledi.

İrem Hira Yuca ise karışımı bakterilere enjekte ettikten bir gün sonra sonuçların rahatlıkla görülebildiğini ifade etti.

Yuca, “Enjekte ettiğimiz yerin etrafında çeşitli genişlemeler oluşuyor. Bu genişlemelerin çapı ne kadar büyükse karışım o kadar etkili demektir. Bizim karışımımız 26 milimetre genişlemeye sahip. Beta Hemolitik Streptokok dediğimiz bakteriler, penisilin ile tedavi ediliyor. Penisilin ise 24 milimetre genişletti. Yani karışımımız penisilinden daha etkili. Hem daha pratik hem de doğal” dedi.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından bu yıl 44′ncüsü düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katılan iki öğrenci, Isparta’da geçtiğimiz ay, yarışmanın bölge sergisinde de projelerinin sunumunu yapmıştı.

oksuruk.gen.tr
sifamarket.com
kadincakararinca.com