Sipariş Hattı +90 (312) 467-1780

Vahşi Bal

Petek Yaban Dağ Balı

Net (+/-) 260 gr.
148.00 TL

Stokta Yok

Ürün Açıklaması

Toras Dağlarında Ardıç ve Sedir Ağaçları Kovuklarından Doğal Petek Balı

Çiftliğimizin bulunduğu yöre dağlarında 2000 metre civarında kovanlarımızdan oğul vermek üzere kaçan arıları  kayalar üzerinde bıraktıkları izlerinden takip ederek ve günlerce zirvelerde yatarak bu balı bulmaktayız. Balımızı, vahşi doğada ardıç ve sedir (yöremizde katran denir) ağaçları kovuklarında arıların kurduğu kovanlardan elde etmekteyiz.

Bu yüksekliklerde tamamen yaban bir doğa olup bitki örtüsü de farklıdır, balın taşıdığı ağaç ve çiçek kokusu da. Gene bu yüksekliklerde hiçbir koyun, keçi gibi otlayan hayvan sürüsü de yoktur.

Vahşi Bal, ağaç kovuklarından toplandığı için düzgün bir petek yapısı yoktur. Renk ve yapı değişkendir.

Balımızı lütfen SADECE tahta kaşık ile yiyin, tahta bıçak ile kesin ve günde bir tatlı kaşığından fazla yemeyin. Balımızın hava ile teması yeme süreci dışında olmasın, cam kavanozunda, üstü kapalı olarak buzdolabında saklayın.

Her bal için olduğu gibi 1 yaşından küçük çocuklara yedirmeyiniz.

Büyük bir ihtimalle hayatınızda tatmadığınız bir bal yiyeceksiniz.


ÖNEMLİ NOT:

Arı dediğin sokar, bal dediğin donar!!! – eski halk deyişi …

Balımız size geldiğinde yeni bir halk deyimi ile ‘şekerlenmiş’ (granüle olup katılaşmış) olabilir.

Bu durum bütün doğal üretilmiş ballar için geçerli olup balın gerçek bal özelliği taşıdığını göstermesi bakımından önemlidir. Zira sahte balların donması/şekerlenmesi mümkün değildir. Özellikle çiçek balları, polenlerin içerdiği başta yüksek miktarda glukoz nedeniyle çiçeklerin cinsine göre hasattan sonra değişen sürelerde (bir iki aydan bir iki yıla kadar) katılaşmaya geçer. Özelde, kestane ve cam ballarında bu süre oldukça uzundur.

Bu geçişi hiç yapmayan ballar ile ilgili olarak dikkatli olmakta yarar vardır.

Halkımız genelde balın donmasını yanlış bir kanaatle ‘hileli’ olarak algıladığı için bazı bal üreticileri, balları ısıtma ve bir dizi işlemden geçirerek içindeki polen miktarını azaltmakta, ya da çeşitli  katkı maddeleri kullanabilmektedirler.

Katkı maddelerinin insan sağlığına potansiyel zararları yanında ısıtma işlemlerisırasında balda mevcut pek çok enzim de kaybolmaktadır.

Aldığınız balımız katı hale geçmişse ve siz balınızı sıvı olarak yemeyi tercih ediyorsanız, balın kapağını açtıktan sonra bir tencere içinde bal kavanozunuzu parmağınızı çok kısa içinde tutabileceğiniz sıcaklıkta bir suya oturtursanız kısa sürede balınızı tekrar sıvıya dönüştürebilirsiniz.

Bu işlem ile polenleri balınızdan ayırmamış olursunuz, ancak bir miktar bala özgü enzimi de kaybedersiniz. Polenler nedeniyle bu balınız da, kendine özgü bir süre sonra gene sertleşmeye geçecektir.         

Tavsiyemiz, en doğal şartlarda üretilerek en saf şekli ile sofranıza gelmiş olan balımızı geldiği şekli ile tüketmenizdir.

Şifa olsun efendim.