Güniz Sokak No:22/3 06700 Kavaklıdere, Ankara, TÜRKİYE
Sipariş Hattı +90 (312) 467-1780

Ellerin direkt teması, açık havada bulunan mikroorganizma, sokaktan bulaşma ve hijyenik olmayan kapların kullanılması, stok şartları ve soğuk zincirin kırılması, gıdanın nihai tüketimine kadar kullanılan su, servis kap ve ambalajın konum ve
korunmasına bakıldığında, sokak her türlü bozulma ve bulaşma için yeterli ve tehlikelidir.

Thai market food 01Sokak’ta gerekli hijyen koşullarını sağlamak oldukça güçtür. Özellikle hayvansal protein içeren sandviçler petrol istasyonlarında, metrolarda, stad girişlerinde, ulaşım istasyonlarında, sokakta hiçbir zabıta-i işlem, denetim ve engelle karşılaşmadan satışa sunulmaktadır. Ayrıca bu ve benzeri gıdları hazırlayan ve sunan kişilerin sokak ortamında kirlenmeden koruması oldukça güçtür.

Dolayısıyla seyyar satıcıların sattıkları kebap, döner, köfte, sucuk, kokoreç, şirden, midye gibi gıdaların büyük sağlık tehlikeleri yaratabileceği unutulmamalıdır.

Yine sokakta ambaljsız hijyen kurallarına uyulmadan satılan, limonata ve şerbetler dondurma, süt, ayran, peynir gibi ürünlerin satışının her türlü riske açık enfeksiyonler ve hastalıklar için açık gıdalar olduğu unutulmamalıdır.

Sokakta satılan hayvansal ya da bitkisel gıdaların yanında verilen yeşillikler menşei itibariyle güvensiz olduğu gibi yeterli ve temiz su ile yıkanmadıkları için her türlü biyolojik tehlikelere açıktır. Ayrıca bakımsız, pis görünümlü restoran ve lokantalarda hijyen ve temizlik anlayışının çok düşük seviyelerde olduğu bilinmelidir.

Restoranlarda ortamın temizliği; çevrede haşere olup olmadığı, servis yapan kişilerin el, yüz ve kılık kıyafetlerinin temizliği ile restoran tuvaletlerinin temizliği, lavabolarda sıvı sabun bulunması gibi kriterler servisin güvenli olup olmadığına dair çok önemli ipuçları verir.

Tükettiğiniz gıdaların nerede ve nasıl üretildiğinden mutlaka haberdar olmalı tüketim tercihlerini bu kriterlere göre planlamalıyız.

Atıştırmalık ve Ayaküstü Yenen Gıdalar

“FastFood alışverişinde bir seferde tüketilecek miktarda ürün alınmalı ve alınan ürünler en fazla 2 saat içerisinde tüketilmelidir.”

Piknikte kullanılacak sebze, meyve, ve salata malzemesi mümkünse önceden evde yıkanarak taşınmalı bu mümkün değilse piknik alanındaki temiz su kaynağı ile bolca yıkanmalıdır. Yolculuk sırasında yiyecek ve içeceklerin taşınması esnasında ürünün gerektirdiği soğuk koşullar mutlaka sağlanmalıdır. Tüketim esnasında kedi köpek ve yaban hayvanların kirlettiği yerlerden bulaşmayı önleyici tedbirlere azami dikkat edilmelidir.

Okul çocukların beslenme paketlerinde ya bisküvi, kurabiye gibi kuru ve kolay bozulmayan ürünler olmalı ya da soğuk muhafaza şartları karşılanma kaydıyla peynirli, et ürünlü sandviçler kullanılmalıdır. İçecek olarak hazır ve kapalı ambalajlı, tüketime hazır şişelerde bir içimlik meyve nektarı, ayran vs. tercih edilmelidir.

Okullarda su tüketimi ya kapalı ya da temiz içme suları varsa hijyene uygunluğu kabul görmüş şebeke suları tüketilmelidir. Tuvaletlerde su içilmemesi kesinlikle unutulmamalıdır.

Açık büfe ve kahvaltılarda, ürünler tabağa alınırken, aynı ürünleri başkalarının da tüketeceği unutulmamalı, ürünlerin içerisinde yer alan servis amaçlıçatal, kaşık, bıçak vb. gereçler diğer bir ürünün içine daldırılmamalıdır. Asla ürünlerin üzerine doğru öksürülmemeli ve saçta dahil olmak üzere yabancı madde düşmemesi için maksimum özen gösterilmelidir. 2 saati aşan oturumlarda, servisler yenilenmelidir.

Kaynak: Uluslararası Rotary 2430. Bölge Federasyon, Gıda Güvenliği El Kitabı
Yazan: Suat KALFA
Nisan 2014, Adana