Güniz Sokak No:22/3 06700 Kavaklıdere, Ankara, TÜRKİYE
Sipariş Hattı +90 (312) 467-1780

Yaz mevsiminde havalar, zaman zaman oldukça sıcak ve nemli olabilmektedir. Bu durumda, normalde gece düzenli uyuyan insanların bile uyku düzenlerinin bozulmasına neden olabilmektedir. Uykunun bozulması, psikiyatrik hastalık öyküsü olan kişilerde, hastalığı tetikleyebilmektedir.Örneğin, bipolar bozukluk öyküsü olan hastalar, uyku bozukluğu oluyorsa hemen doktorlarına bu durum hakkında bilgi vermelidirler.

Yaşlı hastalar ise sıcak ve nem nedeniyle metabolizmalarının ayarlanmasında sorunlar yaşayabilmektedirler. Zaman zaman çeşitli sebeplerden dolayı yeterince sıvı alamayabilmekteler ve  yaşlılıkta tıpkı diğer organlar gibi beyin de daha naif olduğundan kolay etkilenir hale gelmektedir. Bu nedenle, yaşlı hastalarda bedenin dengede olması daha çok önem kazanmaktadır.

Antidepresan ilaçların kullanımı da sıcak havalarda sodyumun düşme riskini arttırmaktadır. 
Hem terlendiği için çok sodyum atılmakta hem çok su içmek zorunda kaldığımız için kandaki sodyum oranları düşmektedir( Hiponatremi). Yaşlı hastalar genellikle birden fazla ilaç kullanmaktadırlar. Bu durum, kimi zaman ilaç etkileşimlerine ve  hiponatremiye daha fazla sebep olabilmektedir. Baş ağrısı, bulantı, kusma, titreme, bilinç bulanıklığı gibi belirtiler görülürse hemen bir  doktora danışmak gerekir. Kandaki sodyum düzeyinin belirlenmesi ve ona göre  ilaçların yeniden düzenlenmesinin gerekip gerekmediği doktora danışılmalıdır. Özellikle unutkanlığı ve demansı olan hastalarda, bilinç bulanıklığı ve daha önceki belirtilerde artış  görülebilmektedir.

Gençler için ise yaz, başka tehlikeler barındırmaktadır. Özellikle şehirlerde yaşayan gençler, gece geç saatlere kadar bilgisayar ile oynayıp gündüz geç saatlere kadar uyumaktadırlar. Özellikle geç saatlerde oynanan oyunların para ile oynanma, kumara dönüşme riskini göz ardı etmemek gerekir. Ertesi gün yetişmesi gereken okul ya da başka bir şey yoksa ve sabah kalkması gerekmiyorsa erken yatıp erken kalkması için teşvik etmeye çalışmak,  gençler ve aileler arasında çatışmaya sebep olabilmektedir. Bu nedenle, gündüz yapılabilecek verimli bir etkinlik bulunması ya da kendisini geliştirecek bir işte çalışması ve tatilin çok fazla uzun olmaması iyi olur. Ancak böyle bir iş bulmak pek de kolay olmadığı için aileler de çaresiz kalmaktadırlar.

Yaz aylarında nedense hastalar ilaçlarını, kendi kendilerine kesme eğiliminde oluyorlar. Belki tatile giderken unutulduğu için belki de alkol almak için ilaçlarını atlama eğilimi olduğundan, ilaç kullanımı düzensizleşebilmektedir. İlaçları biz keserken genellikle azaltıp keseriz ama kendi kendine bırakmalarda aniden kesildiği için hem kesilme belirtileri daha fazla olmakta hem de uyku bozukluğu, sıcak, nem gibi sebeplerle hastalıklarda alevlenmelere sebep olabilmektedir. Yavaş kesmek adına ilaçları arada bir alma arada bir almama gibi şeyler yapılabilmektedir ki bu da tercih ettiğimiz bir kesme şekli değildir. İlaçlarınızı kendi kendinize atlamayın, alkol ile etkileşimlerini mutlaka gitmeden önce doktorunuz ile konuşun ve kesecekseniz doktorunuzun önerdiği şekilde kesin.

Yazın tadını çıkardığınız sağlıklı günler dileğimle…