Güniz Sokak No:22/3 06700 Kavaklıdere, Ankara, TÜRKİYE
Sipariş Hattı +90 (312) 467-1780

UZUN SÜRE AÇ KALAN BEDENİNE DOĞRU BESLENEREK YARDIMCI OLABİLİRSİN!
Ramazan ayında yerine getirilen oruç ibadeti günlük beslenme düzenimizden oldukça farklı. Uzun süre aç kalınması iftarda çok fazla ve hızlı yemek yeme isteğini de beraberinde getiriyor. Tek seferde fazla yemek yenmesi ve hareketsizlik gibi faktörlerle de yemekler sindirilmeden yatılıyor. Gece uyanıp sahura kalktığımızda ise genelde acıkmamış oluyoruz. Ancak yemek yememiz lazım çünkü uzun süren açlık bizi bekliyor. Bu düşünceyle de ne varsa yemeye çalışıyoruz. Vee sonrasında uzun bir açlık ve tekrardan iftar ve biz yine her şeyi yemek istiyoruz. Sonrası şişkinlik, hazımsızlık… Değişen yemek düzeninde bu problemlerin yaşanması aslında iftar ve sahur düzeninden değil, bizim yaptığımız hatalardan kaynaklanıyor. Çünkü oruç bedeni rahatlatan bir ibadettir.  O zaman ramazan ayını daha rahat geçirmek için nelere dikkat etmeliyiz bakalım.

İftar Önerileri

Orucunuzu bol su ve bir tane hurma ile açmaya özen gösterin.
Orucunuzu açtıktan sonra mutlaka çorbayla devam edin ve çorbanızı içtikten sonra 5-10 dakika yemeğe mola verin. Bütün gün boş kalmış olan midenizi bir anda yemekle doldurursanız midenizi ve sindirim sisteminizi zorlamış olursunuz.
Ana yemeklerinizi yavaş yavaş ve çiğneyerek tüketin çünkü beyninize doyma sinyali gitmeden midenizi çoktan doldurmuş olabilirsiniz.
Sadece yemek ile doymaya çalışmayın yanında salata, yoğurt, ayran, cacık gibi yiyecekleri de tüketin.
Kızartma, hamur işi gibi fazla yağlı ve unlu yiyecekler yerine et, sebze, kurubaklagil gibi tencere yemeklerini tercih edin.
İftardan 1-2 saat sonra yürüyüş veya hafif egzersiz yaparak bedeninize yardımcı olun.
Gün boyu oluşan tatlı isteğini şerbetli hamur tatlıları yerine taze mevsim meyveleri, sütlü hafif tatlılar, dondurma ile karşılayın.
Çok su içmiş gibi görünsek de genelde su tüketimi yetersiz seviyede kalmakta. Bu yüzden yeterli su içtiğimizden emin olalım. Çünkü tüketebileceğimiz süre kısalmış olsa da vücudumuzun ihtiyacı değişmiyor.

Sahur Önerileri

Mutlaka sahur yapın, sahur yapmadan oruç tutarak açlık sürenizi daha da uzatmayın.
Gün boyu tok kalmak, susamamak ve vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için çok yemek yemek değil doğru yiyecekler yemek gerekir.
Yumurta, az tuzlu peynir, süt, yoğurt, badem, fındık, ceviz, yeşillik, domates, salatalık, meyve, tam buğday, çavdar, tam tahıllı ekmek orucunuzu iyi geçirmek için size yardımcı olacaktır.
Tuzlu, baharatlı yiyecekler, hamur işi, pilav, makarna, tatlı ve şekerli gıdaları sahurda tüketmeyin.
Her zaman olduğu gibi yeterli su içmeye özen gösterin.
Sahurdan sonra hemen yatmayın bir süre dinlenin bedeninizin yemekleri hazmetmesine imkan verin.
Yemeklerin, sevginin ve dostlukların paylaşıldığı birlik ve beraberlik içinde geçirdiğimiz bir ramazan olması dileğiyle…

Hayırlı Ramazanlar
Diyetisyen Berna Eryılmaz