Güniz Sokak No:22/3 06700 Kavaklıdere, Ankara, TÜRKİYE
Sipariş Hattı +90 (312) 467-1780

Tirmit, kıvırcık, imparator, şitake, biftek, istiridye, kuzugöbeği gibi daha yüzlerce çeşidi ile mantarlar onları lezzetli yemeklere dönüştürmemiz için doğada hazır beklemektedir. Fakat doğada bulunan her tür mantar –özelikle zehirli türler- yemek için uygun değildir. Ya da asla tatmin olmayan bir ruh için zehirli mantarlar en uygun yiyeceklerdir. 

 

Paul Thomas Anderson, En İyi Kostüm Tasarımı Oscarı’na sahip filmi Phantom Thread’de bu türden tam anlamıyla doyumsuz bir karakteri ve bu karakterin zorlu ilişkilerini merkeze almıştır. Anne-oğul,   abla-kardeş, kadın-erkek, güçlü-zayıf ve eş-sevgili gibi birçok ilişkiye dair çok basit ve çarpıcı şeyler söyleyen bu film bazen zehirli olanın da uysallaştırabileceğini zehirli bir mantar örneği üzerinden anlatmaktadır.

Bugüne kadar hayatına girmiş kadınlardan tüm benlikleri ile onun ruhunu beslemesini talep eden Reynolds, Alma’nın gizli tarifi ile konforlu alanından çıkıp sınırlarını aşacak ve Alma’ya boyun eğecektir. Reynolds Woodcock, ablası Cyril ile 1950’li yılların İngiltere’sinde kumaştan imparatorluk yaratmış bir terzidir. Annesinin hatırası ve ablasının özverisi ile beslenen bu zanaatkar adamın en büyük ilhamı ise kadınlardır. Tesadüfen tanıştığı garson Alma da yeni ilhamı olacaktır. Fakat Alma diğer kadınların aksine kendi zevklerinin ve varlığının da dikkate alındığı eşit bir ilişki eşit bir aşk talep etmektedir. Bu zamana kadar tüm ilişkilerinde muktedir olan hükmetmeyi arzulayan Reynolds, silahı olarak işini kullanırken Alma ise en büyüleyici silahı yani yemek yapmayı seçmiştir. Alma, Reynolds’ın kalesini kuşatmak ve Reynolds ile yeni zaferler kazanmak için oynadığı oyunda başrolü zehirli mantara vermiştir.

 

Bu çetin oyunun gerçek yaratıcısı P. T. Anderson,  Phantom Thread filminde de olduğu gibi iktidar sahibi ve diğerleri arasındaki ilişkiyi farklı yönleriyle başarıyla irdelemektedir. Gücün asıl sahibinin kim olduğunu ve muktedirin muhtaç da olabileceğini düşündüren ve sorgulatan bu filmde de eşitlik, denge ve uyum kavramları mükemmel olanın unsurları olarak karşımıza çıkmakta.

Yemek yaparken de tüm malzemeler arasındaki ilişkide dengeleri kurmak oldukça önemlidir. Phantom Thread filminin de verdiği ilhamla ben de başrolün mantarda olduğu ancak maydanoz ve pırasanın tüm dengeleri sağladığı tarifi sizlere sunuyorum. İstiridye mantarı sotesi için;

   

MALZEMELER:

-1 kilo istiridye mantarı

-Yarım demet maydanoz

-4 sap pırasa

-4 diş sarımsak

-2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ

-2 yemek kaşığı elma sirkesi

-2 tatlı kaşığı kekik

-1 tatlı kaşığı pul biber, karabiber ve tuz

 

YAPILIŞI:

Mantarlar güzelce ayıklanır ve yıkanır. Yıkanan mantarların suyu peçete yardımıyla süzdürülür. Geniş bir tavada sıvıyağ kızdırılır. Ardından ince ince doğranmış pırasalar tavaya eklenir. Pırasaların rengi hafif solunca tavaya sırasıyla tereyağı ve sarımsaklar koyulur ve kavrulur. Sarımsağın kokusu çıkmaya başlayınca mantarlar da tavaya eklenir ve suyunu bırakıp tekrar çekene kadar pişirilir. Mantarların rengi kahverengine dönene kadar mantarları kavurmaya devam edilir. Rengi dönen mantarlara elma sirkesi eklenir ve çektirilir. Son olarak ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatlar eklenir ve ocağın altı kapatılır. Afiyet olsun.

Yazan: Lütfiye Şahin

 

       Fotoğraflar için link: https://pin.it/ux6y2sdvozhyac

        Kaynak: https://yemek.com/tarif/istiridye-mantar-sote/ (tariften esinlenilmiştir)

                        https://www.imdb.com/title/tt5776858/