Güniz Sokak No:22/3 06700 Kavaklıdere, Ankara, TÜRKİYE
Sipariş Hattı +90 (312) 467-1780

“Diyete başlayacağım. Evet, buna kesin kararlıyım artık!  Ancak birçok zayıflama diyeti var hangisi benim için daha iyi olur acaba?  “

Diyenler buyurun birlikte karar verelim size en uygun diyet nasıl olmalı?

Günümüzde gerek belli kuralları olsun  gerek tek bir yöntemi olsun; bir şahsa veya bir idealojiye ait birçok popüler  ve daha nice adını sanını duymadığımız diyetler mevcut. Bu işin içinde olan biri olarak benim bile duymadığım birçok diyet (!) çeşidi var.  Çünkü sahip olduğumuz sayısız besinlerle sayısız kombinasyon oluşturarak birçok diyet ortaya çıkarmak mümkün. Ancak bu diyetlerin çoğu bilimsel bir temeli olmayan programlardır. Hal böyle olunca zayıflama sektöründe bir kazanç ve popülerite kazanmak amacıyla yeni fikirler,  yeni akımlar hızla çoğalıyor (sektör diyorum çünkü artık bir sağlık alanı olmaktan çok medya ve ticarete katkı sağlıyor maalesef). Birde bu diyetlerle kilo veren birkaç canlı örnek varsa tamam artık.Çözülemeyen bir sır çözülmüş gibi herkes onun peşinden gider. Sağlıklı mı bana uygun mu diye düşünen az olur. Ancak yanlış yapılan diyetler, şok diyetler, bilimsel verilere dayanmayan yöntemler, karışımlar, ürünler metabolizmayı ve sağlığı olumsuz etkileyebiliyor.

Çözüm Nedir?   

Çözüm: Doğru yol, yöntem ve kişi.

YOL: Öncelikle bu işin sağlıkla alakalı olduğunun bilincinde olarak bir sağlık kuruluşuna başvurup gerekli muayene ve tetkikleri yaptırmak gereklidir.

YÖNTEM: Diyet bir sağlıklı beslenme biçimidir kişinin ihtiyaçlarının verilerek fazlalıkların beslenmeden çıkarılmasıyla oluşur. Kişinin boyuna, kilosuna, yaşına, geçirdiği veya tedavi olduğu hastalıklara, laboratuvar bulgularına, günlük yaşantısına, aktivitesine ve daha birçok  özelliğine göre “kişiye özel” olarak hazırlanmalı. Uygulanabilir ve en önemlisi sürdürülebilir bir diyet olmalı. 3-5 gün, 1 haftalık diyetlerle kalıcı çözüm elde edilemez.

KİŞİ: Kişiye özel beslenme programı oluşturacak olan kişi de bu alanda lisans eğitimi almış diyetisyenlerdir. Beslenme adına kurs alan veya bu alanda kendini geliştirmeye çalışan, başka bir mesleğe mensup kişiler diyet yazma yetkisine sahip değildir.

Sözün özüne gelecek olursak siz özelsiniz dolayısıyla diyetiniz de size özel olmalı ve bu süreçte uzman kontrolünde olmanız sizin için en iyisi olacaktır.

 

Hafifliğin keyfini sürmeniz dileğiyle…

Diyetisyen Berna ERYILMAZ