Güniz Sokak No:22/3 06700 Kavaklıdere, Ankara, TÜRKİYE
Sipariş Hattı +90 (312) 467-1780

Hangi rahatsızlığınız için doktora giderseniz gidin, size yürümenizi önerirler. Öyle ki; zaman zaman bu öneriye tepki duyduğunuz bile olabilir. Yürüme önerisi, her reçeteye yazılan bir ilaç gibi gelir ve yürümek dışında kalan önerileri yapma eğilimi dahi ortaya çıkabilir. Yürüyüş çok fazla dile getirildiği için biraz önemsizleştirilir.

Peki ama yürümek neden bu kadar önemlidir?

Vücudumuzu arabaya benzetecek olursak arabanın hareketi ile araba için gerekli olan elektrik sürekli yenilenir. Aynı mekanizma vücudumuz için de geçerlidir. Yürümek, dopamin, seretonin, endorfin gibi ruhsal durumumuz üzerinde etkisi olan pek çok önemli maddelerin salgılanmasını sağlar. İlk  var olduğumuz zamanlara bakacak olur isek, insanların yiyecek bulabilmek için mutlaka yürümek, koşmak, hareket etmek zorunda olduklarını görürüz. Şimdiki gibi buzdolabına kadar gidilmesi yeterli değildir. Bu sürekli hareket etme zorunluluğu, şarj dinamosunu işler kılmakta ve ruhsal olarak bizi iyi hissettirecek hormonların sürekli ve düzenli olarak salgılanmasını sağlamaktaydı.

Günümüzde ise teknoloji birçok avantaj sağlamakla birlikte  hareket etme olanağımızı çok aza indirmiş durumdadır. Hareket azaldıkça ise gece gündüz ritmi değişmekte ve ruhsal olarak iyi hissetmemiz için gerekli olan maddelerin salınması bozulmaktadır. Bu durum uyku bozuklukları, yorgunluk hissi, motivasyonda azalma, fazla yeme eğilimi, dikkat ve konsantrasyon bozuklukları gibi pek çok şikayete sebep olmaktadır. Hareketsizlik, yorgunluk hissini arttırmakta, yorgunluk hissi hareket etme isteğini azalmakta ve bu durum, hareketsizliği bir kısır döngü haline getirmektedir. Bu ise ruhsal yorgunluğa neden olmaktadır. Ruhsal yorgunluğa en iyi gelen şey ise dinlenme-hareketsizlik  değil aksine bedensel hareket ve bedensel yorgunluktur. Bu nedenle, içinizdeki  yürümek isteğinin en az olduğu zaman, yürümeye en çok ihtiyaç duyduğumuz zamandır!

Son zamanlarda yapılan çalışmalar, ruhsal olarak iyi hissetmek için uzun yürüyüşlerin şart olmadığını, günde birkaç kez yapılan on dakikalık kısa yürüyüşlerin de ruhsal olarak aynı işe yaradığını göstermektedir. Örneğin, kısa  mesafelerde araç kullanmak yerine yürümeyi tercih etmek hem işimizi kolaylaştırır hem ruhumuzu iyileştirir.
Yürüyüşün, alzheimer gibi bunamaya sebep olan hastalıklara da iyi geldiği kanıtlanmıştır. Her gün düzenli olarak yürüyen yaşlılarda yürümeyenlere göre daha az ve daha geç yaşlarda demans (bunama) ortaya çıkmaktadır.

Beden ve ruh sağlığınızı korumak için yapılabilecek en iyi şey düzenli yürümektir. Hem hedefleriniz için hem de bedensel ve ruhsal sağlığınız için YÜRÜYÜN!