Güniz Sokak No:22/3 06700 Kavaklıdere, Ankara, TÜRKİYE
Sipariş Hattı +90 (312) 467-1780

Kekiğin geleneksel olarak antiseptik, iltihap önleyici bir bitki olarak kullanıldığını belirten Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, kekiğin faydalarını anlattı… Etlerin lezzeti, sebzelerin tadı hastalıkların tedavicisi olarak sofralardan hiç eksik edilmeyen kekik ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasına ait bir bitkidir.Kekik çeşitleri genel olarak Akdeniz çevresinde yayılış gösterir ve Dünya’da 200 cinsi 3 bin 200 türü; Türkiye’de ise 38 cinsi ve 400 dolaylarında türü bulunur. Kekiğin kan şekerini ve kolesterolü düşürücü, sindirimi kolaylaştırıcı, tansiyonu dengeleyici, safra arttırıcı, ağrı giderici, asıl önemlisi antioksidan etkisi vardır.

MİKROP ÖLDÜRÜCÜ ÖZELLİĞİ VARDIR

Romalı hekim Celsus (3-64) hekimlik üzerine yazdığı kitabında kekiğin mikrop öldürücü özelliğinden söz eder. Bitkinin bileşiminde uçucu yağ, acı madde ve tanenden oluştuğunu, uçucu yağın içerisinde ise timol ve karvakrol bulunur. Kekik geleneksel olarak antiseptik, iltihap önleyici, kas kasılmalarını hafifleten, konsantrasyonu arttıran ve sindirimi düzenleyen bir bitki olarak kullanılmaktadır. Tüm bu etkileri yapılan bilimsel araştırmalarla desteklenmese de yaraları temizleme, kabızlığı giderme, ağız içi bakterileri öldürme, adet sancılarını hafifletmek için yaygın olarak tüketilmektedir.