Güniz Sokak No:22/3 06700 Kavaklıdere, Ankara, TÜRKİYE
Sipariş Hattı +90 (312) 467-1780

Kolesterolü düşürmek amacıyla halk arasında çeşit çeşit formüller uygulanır. Bunlar arasında cevizin yararı çeşitli bilimsel çalışmalarla da desteklenmektedir. Bu formüllerden birinde, kabuklu bir tüm ceviz, kırıldıktan hemen sonra bir bardak su içerisine atılarak bir gece bekletilir. Sabah aç karnına bardaktaki sarı renkli su içilip, taneleri de yenir.

Gazete ve mecmualarda sağlık köşelerinde yer alan bazı yazılarda bu uygulama basit bir “ritüel” olarak nitelendirilerek hiçbir etkisinin olmayacağı şeklinde ifadelere rastlıyorum. Öncelikle ritüel olarak nitelendirilen bu işlemler, ceviz tohumunun üzerindeki sarı tabakadaki polifenolik bileşiklerin suya geçmesini sağlamak için gerekli. Polifenolik bileşikler, kuvvetli antioksidan özelliklerine bağlı olarak kötü kolesterolün oksitlenerek daha zararlı şekline dönüşmesini engelleyebilmektedir. Diğer taraftan ceviz tohumları içerisindeki doymamış yağ asitlerinin, kolesterolün kontrolünde yararlı olduğu bildirilmektedir. Dolayısıyla ceviz tohumlarının yenmesi de etkiyi desteklemektedir. Bu uygulamanın ne derece etkili olabileceğini araştırmak üzere kardiyoloji polikinliklerine başvuran gönüllüler üzerinde yürüttüğümüz bir çalışmada kontrol grubuna göre kötü kolesterol seviyelerinde yüzde10-15’lik bir düşmenin sağlanabildiği görülmüştür. Bu orta derecede yüksek kolesterol hastaları için hiç de azımsanmayacak bir miktar, ancak yüksek kolesterol hastalarında yeterli değil, şüphesiz.

 

Prof. Dr. Erdem Yeşilada – İyileştiren Bİtkiler